Over Josine

Na eerst zes jaar blokfluitles te hebben gehad, begon ik op 12-jarige leeftijd met dwarsfluitlessen bij Bob Doeve aan de muziekschool te Amersfoort. Als 16-jarige kreeg ik de kans te soleren in het fluitconcert in D van Mozart, met begeleiding van het Amersfoorts Jeugd Orkest. Een jaar later soleerde ik met hetzelfde orkest in het Concertino van Chaminade. Ik vervolgde mijn studie bij Nine Sligter en Jacques Zoon. Naast mijn fluitstudie rondde ik tevens de universitaire studie Nederlandse taal- en letterkunde af.

Tijdens mijn school- en studententijd speelde ik in diverse jeugd- en studentenorkesten, afgewisseld met solo-optredens met orkest (o.a. Ballade van Frank Martin voor fluit en strijkorkest). Daarna maakte ik een overstap naar kamermuziek. Met ensembles in verschillende bezettingen (duo’s/trio’s/kwartet met strijkers en piano) trad ik op gerenommeerde podia in Nederland op, o.a. in de Kleine Zaal van het Amsterdams Concertgebouw.

Na enkele jaren vooral veel podiumervaring opgedaan te hebben, ging ik me toeleggen op het lesgeven. Inmiddels heb ik al ruim 25 jaar een bloeiende privé lespraktijk voor dwarsfluitles, theorieles en ensemblecoaching. Speciaal voor jonge kinderen (mijn jongste leerling tot nu toe was 3 jaar) heb ik een eigen, unieke lesmethode ontwikkeld. Centraal in mijn methode staat de ontwikkeling van het muzikale gehoor, in combinatie met de muzikale uitdrukking op het instrument.

In 2005 was mijn lesmethode aanleiding voor een interview in het tijdschrift Fluit van het Nederlands Fluit Genootschap (NFG). Lees hier het  interview (pdf).

In 2015 heb ik mijn methode in boekvorm gepubliceerd onder de titel Van fluit leren spelen naar muziek kunnen maken. Voor collega-docenten heb ik diverse keren workshops georganiseerd.

Diverse (oud-)leerlingen zijn actief (geweest) in school-, jeugd- of studentenorkesten, namen deel aan cursussen, deden mee aan concoursen, of stroomden door naar conservatoria.

Sinds 2013 ben ik tevens bestuurslid van de Academie Muzikaal Talent (AMT). Ik geef regelmatig ensemblelessen aan leerlingen van de AMT en de daaraan verbonden pre-AMT.

Vanaf oktober 2019 geef ik naast mijn privé lessen ook individuele lessen en groepslessen via de Musikkapelle Südlohn (Duitsland).

In 2018 richtte ik samen met Hans-Evert Brackman en Tim Brackman de stichting Podium Eibergen op.

In 2011 verscheen een artikel van mijn hand in het tijdschrift Fluit van het Nederlands Fluitgenootschap (NFG) over verschillende kinderfluiten. Dit artikel werd datzelfde jaar tevens in het Duitse tijdschrift Flöte Aktuell (Deutsche Gesellschaft für Flöte e.V.) gepubliceerd. Lees hier het artikel.

Fluitdocent